Contact en FAQ

Mark Compeer en Robert Winkel van Nice Developers zijn de ontwikkelaars van SAWA. Hier lees je hoe je ons team kunt bereiken én een overzicht van veelgestelde vragen.

team SAWA

Mark Compeer en Robert Winkel van Nice Developers zijn de ontwikkelaars van SAWA. Ze werken samen met het team van ERA Contour om SAWA mogelijk te maken. ERA Contour maakt graag buurten in Rotterdam sterker. Daarin hebben Nice en ERA Contour elkaar gevonden. ERA Contour is al actief in Rotterdam West, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van Little C een stukje verderop aan de Coolhaven. Je kunt ze ook kennen van The Hudsons of Le Medi.  

Mei Architects and planners zijn de architect van SAWA. Ondermeer bekend als architect van de Schiecentrale en Jobsveem, ook gelegen in het Lloydkwartier.

Het makelaarsteam is van Kettner Makelaardij: een Rotterdamse makelaar die de kopers in het aankoopproces persoonlijk zal begeleiden.

Ons team is bereikbaar via 010-4526555 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je ons aan de telefoon, een afspraak maken of een heb je vragen die hier niet worden beantwoord. Bel ons of stel je vragen per e-mail, wij reageren dan snel. 

nice developers to meet you

veel gestelde vragen

Hoeveel woningen komen er in SAWA?

In SAWA komen 109 woningen, 50 daarvan zijn middenhuur woningen. En 59 koopwoningen

Hoe groot zijn de woningen?

In SAWA realiseren we verschillende woningtypes van 50 tot 170 vierkante meter, volop keuze dus.

Wanneer is er meer informatie over de woningen?

De informatie van de eerste zes koopwoningen staat nu online. Op de huurwoningen moet je wat langer wachten, daarvoor kun je je nog niet inschrijven.   

Zijn er al plattegronden van de woningen beschikbaar?

Ja, de plattegronden van de eerste zes koopwoningen staan online. 

Vanaf wanneer kun je wonen in SAWA?

Zoals het er nu uitziet worden de woningen medio 2023 opgeleverd.

Vanaf wanneer kun je je inschrijven voor de huurwoningen?

Dat weten we nog niet precies. We verkopen de huurwoningen aan een belegger. Zij gaan de huurwoningen verhuren. Het is gebruikelijk dat huurwoningen circa 3 à 4 maanden voor het gebouw klaar is in de verhuur gaan. Dat duurt voor SAWA nog wel even.

Komen er ook sociale huurwoningen in SAWA?

Nee, er komen geen sociale huurwoningen, wel realiseren we 50 middenhuur woningen.

Worden de woningen ook casco opgeleverd?

We denken er ook aan om woningen casco te verkopen. Dan kun je bij de koop van de woning aangeven of je de woning casco of niet casco wilt kopen. Een vooraf bepaalde indeling is ook mogelijk. Zo kun je jouw toekomstige woning naar eigen wens invullen.

Zijn de vloeren al afgewerkt als je de woning betreedt?

Nee, men dient zelf de vloeren af te werken.

Waarom wordt SAWA in hout gebouwd?

Wij willen bijdragen aan een betere wereld voor nu en in de toekomst. Er zijn 3 belangrijke redenen om SAWA hout te bouwen. Bouwen in hout de meest duurzame manier van bouwen. Hout stoot namelijk geen CO2 uit (zoals bijvoorbeeld een gebouw van beton), maar slaat juist CO2 op. Hout is daarbij als materiaal heel goed herbruikbaar. En wonen in een houten gebouw is gezond. Hout zorgt namelijk voor een prettig binnenklimaat en heeft een mooie uitstraling.

Waar komt het hout voor SAWA vandaan?

De leverancier voor het hout hebben we nog niet vastgelegd. Het meeste hout voor de bouw van woningen komt uit Scandinavië.

Welke houtsoort wordt gebruikt?

Als basis voor gebouwen van hout  wordt meestal vurenhout gebruikt. De houten delen worden kruislings in laagjes opgebouwd, het zogenaamde Cross Laminated Timber (CLT).

Wat is CLT?

CLT is de afkorting Cross Laminated Timber, oftewel Kruislaaghout. CLT zijn kruislings verlijmde enkel laags planken die haaks op elkaar zijn geplaatst. Hierdoor zijn ze heel geschikt als bouwelement. Het kruislings verlijmen van de planken minimaliseert zet- en krimpgedrag. Zo ontstaat een stijf en vormvast houtproduct dat onder andere wordt gebruikt voor vloeren, daken en wanden. Het is erg stabiel én kan grote krachten opnemen. CLT, oftewel kruislaaghout, is een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen als beton en staal.

En hoe zit dat met de belastbaarheid en stevigheid van het gebouw?

We maken gebruik van Cross Laminated Timber (CLT). CLT zijn kruislings verlijmde enkel laags planken die haaks op elkaar zijn geplaatst. Hierdoor zijn ze heel geschikt als bouwelement. Het kruislings verlijmen van de planken minimaliseert zet- en krimpgedrag. Zo ontstaat een stijf en vormvast houtproduct dat onder andere wordt gebruikt voor vloeren, daken en wanden. Het is erg stabiel én kan grote krachten opnemen. CLT, oftewel kruislaaghout, is een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen als beton en staal.

Lijmen? Is dat niet slecht voor het milieu?

Nee, we gebruiken speciale lijm die geen gassen uitstoot. Deze lijm wordt minimaal gebruikt, want voor iedere 1000 kilo hout gebruiken we maar 1 kilo lijm.

Hoe voorkom je dat er houtworm komt?

We zijn nu bezig met de selectie van een houtbouwer en daarmee gaan we ook het onderwerp houtworm bespreken. Het hout zal uiteraard behandeld worden om houtworm te voorkomen en waardoor het hout stevig is.

Wat is de levensduur van een gebouw van hout?

De levensduur van een houten gebouw is net zolang als een betonnen gebouw. Mocht het gebouw om een of andere reden in de verre toekomst niet meer gebruikt worden kan SAWA worden gedemonteerd en onderdelen wederom worden gebruikt.

Worden de balkons ook van hout?

In principe wel, we zijn nu samen met de houtbouwer aan het onderzoeken hoe we dat het slimste kunnen aanpakken.

Wordt er naast hout ook beton gebruikt?

Onze ambitie is om het meest houten hoge woongebouw van Nederland te maken. Dat betekent dat we het gebruik van beton tot een minimum willen beperken. Vanwege de stabiliteit en levensduur van het gebouw ontkomen we er niet aan om de funderingspalen en de liftkern uit te voeren in beton.

 

Hoe zit het met brandveiligheid?

De brandveiligheid van een houten gebouw dient te voldoen aan de in de wet gestelde eisen. Dit geldt voor alle gebouwen in Nederland. Hout brandt maar stopt na een tijdje omdat er een dikke onbrandbare koolstof laag op het hout komt. Deze kennis is er al heel lang en is van toepassing op houten gebouwen. Een houten gebouw is net zo brandveilig als een betonnen gebouw.

Is het wel stabiel genoeg, bij harde wind?

Jazeker. De houten constructie van SAWA dient aan de wetgeving en normen voor windbelasting te voldoen die voor alle gebouwen in Nederland gelden. Hout als bouwmateriaal heeft op andere plekken bewezen dat dit goed komt. 

Hoeveel liften komen er in het gebouw en waar komen deze?

Er komt één liftschacht in het gebouw met daarin twee liften. De liftschacht wordt in het langste gedeelte van het gebouw gemaakt.

Hoe kun je meedenken over het ontwerp en de invulling van SAWA?

Er worden regelmatig (online) avonden georganiseerd waarbij jij kan meepraten. Kijk voor meer informatie op de 'Maak het Mee' pagina op deze website.

Wie gaat het groen op de terrassen en balkons onderhouden in SAWA?

Dit werken we nog uit, liefst ook met de nieuwe bewoners van SAWA. We denken nu aan een combinatie van beheer door de VVE en zelf door de bewoners. Ideeën hierover zijn altijd welkom!

Waarom is er gekozen voor groene terrassen?

We willen van SAWA een gezond en duurzaam gebouw maken. Meer groen in de stad is nodig voor zuurstof en ook voor de dieren. Zij leven in en van groen. Daarbij helpt groen bij het verminderen van de hittestress en wordt overtollig regenwater door de planten opgevangen. En het is gewoon mooi om te zien.

Hoe zit het met de bezonning op de terrassen en balkons?

Alle woningen in SAWA hebben een goede bezonning op de terrassen en balkons. Er zijn woningen met een terras en ook met een balkon, of allebei.

Hoe zorg je ervoor dat het groen zo blijft zoals het is bij de oplevering van het gebouw?

We maken hiervoor een groenplan met verschillende elementen. We hebben ook meerdere soorten groen. Het groen op het dek en ook het groen op balkons en terrassen. Met ecologen onderzoeken we wat de beste groene invulling is voor de verschillende plekken. We kijken welke planten echt iets toevoegen aan het behouden en aantrekken van insecten/beestjes. We kunnen deze beplanting op de terrassen voorschrijven en het beheer centraal regelen, of we kunnen het overlaten aan de individuele eigenaren. Dit werken we nog uit.

Welke gezamenlijke voorzieningen komen er in SAWA?

In het kader van duurzaam en gezond leven willen we delen en gezamenlijke voorzieningen stimuleren in SAWA. Minder hebben, meer delen. Zo komt er op het dak van de parkeervoorziening een binnentuin waar bijvoorbeeld een gezamenlijke moestuin kan komen. Er komen deelauto’s, -fietsen of scooters. En we hebben onderin het gebouw een ruimte die we kunnen verhuren aan een kinderopvang en horeca of iets anders. Hierover gaan we graag in gesprek met buren en toekomstige bewoners.

Komt er een aparte ruimte om je fiets, scooter, auto te parkeren?

Op de begane grond komt een ruimte voor het stallen van fietsen, scooters, auto’s et cetera. Deze stalling is alleen toegankelijk voor bewoners van SAWA.

Is het dek vrij toegankelijk voor iedereen?

Overdag wel, maar ’s avonds niet. In de avond en de nacht wordt het dek afgesloten.

Hoe gehorig is het eigenlijk in een houten gebouw?

Dit is vergelijkbaar met andere nieuwbouw gebouwen. Het bouwbesluit bepaalt o.a. waar gebouwen aan moeten voldoen qua geluid, net zoals bij betonnen gebouwen, en daar houden wij ons uiteraard aan.

media en meer

wat wanneer

 • Mei 2020
  Lancering SAWA Rotterdam
 • Mei, juni en juli 2020
  Meedenkavonden kopers en buren

  SAWA maken we samen. Maak het mee.

 • Juli 2020
  Eerste 6 koopwoningen te reserveren
 • Eind 2020
  Koopwoningen in verkoop
 • Medio 2021
  Start bouw
 • medio 2023
  Oplevering

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Harmen van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we maken een afspraak om virtueel kennis te maken.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]