Wim bouwt SAWA

De bouw van SAWA is begonnen. Wim Verschoor is de bouwplaatsmanager van ERA Contour en verantwoordelijk voor de bouw van SAWA. We spraken hem over SAWA, Rotterdam en bouwen met hout.

Wim Verschoor Bouwplaatsmanager

De bouwplaats lonkt van jongs af aan 

Wim is opgegroeid in Rotterdam. ‘Mijn vader had zijn eigen aannemersbedrijf, waar ik als jong kereltje in de zomervakantie meehielp. De bouw trok mij toen al en ik ben nog steeds zo enthousiast. Op mijn zestiende ben ik zelf de bouw ingegaan als timmerman. Eerst in het bedrijf van mijn vader maar ik wilde op een gegeven moment bij een grotere aannemer aan de slag. Zo ben ik bij ERA Contour terecht gekomen. Ik ben hier begonnen als voorman en ben toen uitvoerder geworden, vervolgens hoofduitvoerder en sinds een paar jaar bouwplaatsmanager. Deze ervaring neem ik mee naar de Lloydpier waar we SAWA bouwen.’

Pionieren met houtbouw 

SAWA is het eerste houten gebouw dat Wim gaat bouwen in Rotterdam. Hij spreekt vol enthousiasme als hij uitleg geeft over de bouw van SAWA. ‘Het is een heel uniek project. Qua ontwerp, met de hoge doorkijk boven de entree. En ook qua hoogte. Vijftig meter hoog van hout bouwen, is uniek. We maken de fundering en de kern van het gebouw (waar de lift en het trappenhuis in komt) wel van beton. Maar verder gebruiken we geen beton, ook niet in de vloeren. Die zijn ook van hout, met tussen de houten lagen een grindpakket. Dat is veel duurzamer dan beton en maakt het gebouw ook demontabel, dus circulair. We zijn de eerste die dit gaat doen. Maar hierbij gaan we natuurlijk niet over één nacht ijs. We hebben hiervoor de beste adviseurs in de arm genomen. En om het proces van bouwen in hout te optimaliseren hebben we naast de bouwplaats een proefopstelling gemaakt. 

SAWA maken we samen 

Behalve oog voor de techniek en het bouwproces heeft het uitvoeringsteam ook aandacht voor de omgeving. “We bouwen SAWA in een stedelijk gebied met bewoners en bedrijvigheid in de buurt.  Voordat we zijn begonnen met bouwen, zijn we eerst bij wat buren langsgegaan om ons voor te stellen. Er zit hier van alles: woningen, bedrijven, restaurants en een school. Tijdens de kennismaking met onze directe buren van de Tuin op de Pier merkten we al snel dat we elkaar kunnen helpen. Wij hadden grote zakken gevuld met aarde staan, die we hebben afgegraven om – als SAWA er staat – op het dak terug te storten. Al pratende kwamen we op het idee om deze Bigbags als windvanger te gebruiken voor de kas en dit te combineren met een houten schutting. Een echte win-win situatie. Wij hebben zo meer ruimte op de bouwplaats en de Tuin op de Pier heeft een mooi, stevig windscherm.’

Net een beetje anders

Wim sluit af met de opmerking dat hij er zin in heeft. ‘Ik heb al veel mooie projecten mogen maken in Rotterdam. Ik houd van een ingewikkelde puzzel en ik vind het leuk als alles net een beetje anders is. Dat is met een gebouw van hout natuurlijk het geval. Er is voor mij niks mooiers dan met een toegewijd team zo’n uitdaging aan te gaan.

Meer bijen Minder steen

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Babs van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar info@woneninsawa.nl en we vertellen je alles over de (koop)woningen en het recente aanbod.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]