Natuur-inclusief bouwen

Piet Vollaard is opgeleid als architect en aangehaakt als adviseur natuur-inclusief bouwen bij het team van SAWA.

Piet Vollaard Ecoloog

Piet houdt zich voornamelijk bezig met het bemiddelen tussen architectuur en ecologie. Zodat SAWA een fijne woonplek wordt, voor mens, plant én dier. Wij spraken onlangs met Piet en vroegen hem om een toelichting over het ecosysteem van SAWA.

“Ongeveer zeven jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in de natuur, specifiek de stadsnatuur. Destijds was dit nog niet zo’n bekend onderwerp; pas de afgelopen jaren is het gemeengoed geworden om meer natuur naar de stad te brengen. Mijn rol binnen het team van SAWA is meedenken over hoe de natuur een plekje kan krijgen in de nieuwbouw. Ik bemiddel daarvoor tussen enerzijds de architecten en anderzijds de ecologen.”

Natuur zou een vast onderdeel moet worden van stedelijke architectuur

“De leefgebieden voor flora en fauna zijn in een drukke stad erg kwetsbaar. Ze zijn vaak klein en niet goed verbonden. Ik vind het mooi dat SAWA het ontwerp zo heeft gemaakt dat er rekening wordt gehouden met het ecosysteem van de buurt en de grotere stad. En ookmet alle planten en dieren die hier leven. Zorgvuldig omgaan met natuur in de stad en de bestaande structuren versterken, is belangrijk. Mensen zijn voor een groot deel afhankelijk van de natuur. We moeten dan ook ‘natuurinclusief’ ontwerpen.”

Beestjes zijn soms heel kieskeurig wat betreft de planten waar ze zich mee voeden

Wat ik zo mooi vind aan het ontwerp van SAWA is dat er heel veel rekening is gehouden met de vogels, vleermuizen en insecten die al in dit gebied leven en die we met dit unieke ontwerp aantrekken. Dit doen we door bepaalde plantjes, dakbedekking en nestkastjes te realiseren. Elk beestje heeft zijn eigen voorkeur. Ook kiezen wij zorgvuldig planten uit die goed tegen ons Nederlandse klimaat en de hoogte van dit gebouw kunnen. Straks is SAWA een prachtig geheel waar mens en natuur samen leven.”

 

meer hout minder CO2

SAWA wordt het eerste houten gebouw van Rotterdam. Beton stoot CO2 uit. Hout slaat het op. Gezonder dus. En hout is fijn om in te wonen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Babs van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar info@woneninsawa.nl en we vertellen je alles over de (koop)woningen en het recente aanbod.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]