SAWA is totaal innovatief

Robert is een van de twee initiatiefnemers van SAWA. Hij is architect en we vroegen hem naar zijn drijfveren.

Robert Winkel Nice Developers

Supergaaf gebouw van internationaal architectuurniveau

SAWA is totaal vernieuwend. Een houten gebouw hoger dan dertig meter in deze constellatie is nog nooit gebouwd. Dit is zeker op Europees niveau compleet nieuw. Er is natuurlijk wel meer in hout gebouwd maar nog nooit zo hoog en met meer hout dan beton in de constructie. Ook op gebied van het biodiversiteit en duurzaamheid is dit gebouw innovatief. SAWA is het volgende iconisch grafisch gebouw van Rotterdam en past in het rijtje Markthal, Kunsthal, Fenix. De slimme vertrapping zorgt voor veel buitenruimte en met dat grote gat in het midden blijft er zicht op het water en de lucht. Sawa is een expressief, sculpturaal gebouw.”

 De grootste uitdaging is het hout

“Hout is geen doorsneemiddel om mee te bouwen. Het heeft veel voordelen ten opzichte van beton. Omdat het vijf keer lichter dan beton is, hoef je minder kilo’s te tillen, te vervoeren en is het sneller te monteren. Maar de geluidsdichtheid van wanden bijvoorbeeld moeten we goed regelen. Er moet veel onderzocht worden en we worden veel bevraagd door gemeente, aannemer, installateurs. Hier hebben we ook de slimste jongens en meisjes van de klas bij betrokken om elkaar te helpen slim te blijven en te zorgen voor oplossingen. We mogen geen enkele fout maken. Iedereen werkt hier enthousiast aan want het besef is er dat dit de toekomst is.”

Ervaring met complexe, ingewikkelde bouwtechnieken

“Grenzen opzoeken vinden wij leuk. Van dit project worden wij echt niet bang. Dit is juist uitdagend. Anders wordt het leven saai. We werken ook met professionals die grensverleggend bezig willen zijn. Dat deden we ook met het vernieuwende architectonisch ontwerp voor Fenix in Katendrecht waar we op een soort stalen tafelconstructie betonnen loftwoningen hebben geplaatst.”

Vooruitstrevend aan SAWA is de flexibele bouw

“SAWA is een open building. Dat wil zeggen dat woningen gecombineerd of gedeeld kunnen worden. Al naar gelang de behoefte. Wanden kunnen weggehaald of verplaatst worden zodat de levensduur van het gebouw verlengd wordt. Daarnaast houden wij rekening met de verschillende levensduren van vier bouwonderdelen. Zo heeft de gemiddelde hoofddraagconstructie van een gebouw in Nederland een levensduur van 200 tot 300 jaar. De gevels hebben – al naar gelang de historische waarde en energiegebruik – een gemiddelde levensduur van 100 tot 150 jaar. Installaties gaan gemiddeld 30 tot 50 jaar mee, terwijl sanitair, trappen enzovoort om de 10 tot 20 jaar worden vernieuwd. Deze vier onderdelen onderscheiden we van elkaar zodat ze losgekoppeld en vervangen kunnen worden als dat nodig is.”

meer hout minder CO2

SAWA wordt het eerste houten gebouw van Rotterdam. Beton stoot CO2 uit. Hout slaat het op. Gezonder dus. En hout is fijn om in te wonen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Babs van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar info@woneninsawa.nl en we vertellen je alles over de (koop)woningen en het recente aanbod.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]