Houtbouw is de Toekomst

Een gesprek met een van de twee initiatiefnemers van SAWA, Mark Compeer. Hij is ontwikkelaar bij Nice Developers.

Mark Compeer Nice Developers

Houtbouw is de toekomst

“Ons idee voor een houten wooncomplex lijkt bij toeval te zijn ontstaan. In de periode dat we net gestart waren met SAWA (destijds Blok F) in het Lloydkwartier hoorden we een lezing van twee experts op het gebied van houtbouw plus we zagen de documentaire Houtbouwers van VPRO Tegenlicht. Dat was zo’n eyeopener voor ons. We wisten het meteen: dit moeten we doen. Dit is de toekomst. Het is zo’n moment dat je het voelt kriebelen.”

Wij zijn meer maatschappelijke ontwikkelaars


“Nice Developers doet het net iets anders dan andere ontwikkelaars. Wij maken geen keuzes op basis van geldgewin maar baseren ons op de maatschappelijke behoefte. Wij willen bouwen voor de behoefte van de stad. In SAWA doen we dat bijvoorbeeld door vijftig midden huurwoningen te realiseren voor de middeninkomens voor wie het steeds moeilijker wordt in de stad te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die werkzaam zijn in de verpleging, het onderwijs of bij de politie. We betrekken ook de buurt bij de ontwikkeling. We zorgen voor zichtlijnen vanuit de gebouwen in de omgeving. Wij bouwen minder woningen en voegen minder vierkante meters toe dan binnen het bestemmingsplan is toegestaan. Dat is een enorme uitdaging maar wij willen laten zien dat het wel kan.”

Samendelen uitgangspunt voor SAWA


“In het kader van duurzaam en gezond leven willen we delen en gezamenlijke voorzieningen stimuleren in SAWA. Minder hebben, meer delen. Zo komt er op het parkeerdek een binnentuin waar bijvoorbeeld een gezamenlijke moestuin kan komen. Op het gebied van mobiliteit komen er deelauto’s, -fietsen en scooters. In SAWA kunnen we ruimte bieden aan een kinderopvang en horeca met een meer sociale dan commerciële functie. Over deze invulling komen meedenksessies met de nieuwe bewoners van SAWA. Ik ben benieuwd hoe ver mensen willen gaan met de deeleconomie”.

Bewuste bewoners met oog voor omgeving


“De toekomstige bewoners van SAWA zullen zeer divers zijn qua leefstijl, beroep, huishouden en leeftijd. Daarom hebben we verschillende woningtypes en zowel koop als midden huur. Zowel een starter als gezin of senior kan in Sawa wonen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze vinden het gaaf om in een houten gebouw te wonen en zijn zich heel bewust van de wereld om hen heen. Ze willen duurzaam, maatschappelijk betrokken en gezond leven waarbij ze de toekomst van onze planeet belangrijk vinden.”

Wij kennen Lloydkwartier door en door


“Als voormalige bewoner weet ik wat er leeft in het Lloydkwartier en zie de potentie. Maar ik weet ook wat er mankeert. Er is heel veel steen en weinig groen. Erg stoer allemaal. Het blijft natuurlijk een oud havengebied. Maar SAWA voegt met zijn hout, groen en vriendelijke uitstraling hier echt iets toe.”

Mark vlogt over het verplaatsen van de bomen van de Tuin op de Pier

 

meer hout minder CO2

SAWA wordt het eerste houten gebouw van Rotterdam. Beton stoot CO2 uit. Hout slaat het op. Gezonder dus. En hout is fijn om in te wonen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Babs van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar info@woneninsawa.nl en we vertellen je alles over de (koop)woningen en het recente aanbod.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]