Ambitieus plannen maken

SAWA wordt ontwikkeld door ERA Contour, samen met NICE Developers. Bianca Seekles is directeur van ERA Contour. We spraken haar over stad maken en bouwen in hout.

Bianca Seekles ERA Contour

SAWA in de stad

“Ik ben geboren Rotterdammer. Ik ben opgegroeid op Zuid en heb mijn hele leven in of in de buurt van de stad gewoond. Rotterdam is wat mij betreft heel goed bezig met de ontwikkeling van de stad en het is gaaf om daaraan bij te dragen. ERA Contour werkt veel op plaatsen waar het nog niet zo goed gaat en waar een nieuw gebouw of buurtje heel veel effect heeft op de bestaande omgeving. We maken veel meer dan gebouwen: het worden plekken waar mensen gelukkig en gezond moeten kunnen leven en werken. SAWA is vergeleken met deze projecten net even anders: het Lloydkwartier is al hartstikke populair. We maken de Lloydpier ook voor andere mensen bereikbaar door in SAWA bewust middenhuur te maken, naast de koopwoningen. Ook qua gebouw wordt dit een bijzonder en spannend project. Houtbouw tot 70 meter hoog is nog wel een uitdaging en we hebben een iconisch ontwerp gekozen. Wat mij betreft zie je straks op de kaarten van Rotterdam een plaatje van het station staan, de Markthal, de kubuswoningen én van SAWA.”

 Bouwen in hout

“Het is voor ons de eerste keer dat we zo’n hoog gebouw neerzetten met hout als voornaamste materiaal. Houtbouw staat nog in de kinderschoenen, zeker in Nederland, en onze ambities zijn hoog. In andere landen is bouwen in hout veel gangbaarder, hier heerst toch nog altijd een bakstenen-cultuur. Dankzij allerlei nieuwe bouwtechnieken is het bouwen in hout de laatste jaren technisch beter mogelijk én meer betaalbaar geworden. Je ziet ook steeds meer houten ontwerpen verschijnen. Sommige huizenzoekers moeten er misschien nog even aan wennen, maar we krijgen tot nu toe enthousiaste reacties. Bouwen in hout is duurzaam, het houdt Co2 vast, is goed voor plant en dier en oogt ook nog eens heel warm en mooi.”

Ambities en doen

“ERA Contour is een pragmatische ontwikkelaar en bouwer die goed past bij de Rotterdamse mentaliteit van gewoon doen. Je kan wel altijd kijken naar waarom iets niet kan, maar we kijken liever naar wat wel kan. We willen pionieren en leren. We streven in SAWA naar 100% hout, maar als we voor de draagconstructie toch een ander materiaal moeten toevoegen, dan doen we dat. We hoeven niet ‘het eerste’ of ‘het hoogste’ houten gebouw te zijn, we willen gewoon een schitterende woonplek maken waar mensen gelukkig worden. En tegelijkertijd bijdragen aan duurzaam bouwen en de kennis daarover vergroten. De bouwsector heeft enorme impact op het milieu en we willen die impact verminderen. Maar die ambities moeten ook haalbaar zijn: SAWA moet over 30 of 40 jaar ook nog mooi en veilig zijn en een fijne woonplek. We zorgen voor balans tussen innovatie en goed solide bouwen. Tussen ambities formuleren en echt doen.”

Samen ontwikkelen

“Omdat we bij ERA Contour vaak in gebieden werken waar sociale oplossingen nodig zijn, zijn we gewend om samen met de buurt en de nieuwe bewoners op te trekken in de planvorming. SAWA wordt een heel duurzaam gebouw, qua materiaal en energie en met volop ruimte voor planten en dieren, maar het wordt ook sociaal duurzaam. In het gebouw komt een collectieve ruimte waar bewoners en de buurt allerlei dingen kunnen organiseren en elkaar kunnen ontmoeten, en ook een flink deel van de groene daktuinen wordt collectief. Ik hoop over een paar jaar naar SAWA te kijken en een schitterend iconisch gebouw te zien waar allerlei mensen samen fijn hun leven leiden: daar doen we het uiteindelijk voor.”

meer hout minder CO2

SAWA wordt het eerste houten gebouw van Rotterdam. Beton stoot CO2 uit. Hout slaat het op. Gezonder dus. En hout is fijn om in te wonen.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

vraag het de makelaar

Ivo, Remco en Babs van Kettner Makelaardij staan voor je klaar. Bel 010-4526555 of mail naar info@woneninsawa.nl en we vertellen je alles over de (koop)woningen en het recente aanbod.

SAWA waar leg dat dan? SAWA waar leg dat dan?

About SAWA [English]

Cookies | Privacy | Disclaimer About SAWA [English]